Noordzeekanaalgebied

Rode eyecatcher Ship verhuist mogelijk naar een andere plek: ’We moeten kijken of we deze parel in de IJmond kunnen behouden’

Alles vertellen over de grootste zeesluis ter wereld, over de bouw, over de voortgang. In informatiecentrum Ship kon iedereen die nieuwsgierig was naar alle ontwikkelingen rondom het nautische monsterproject in IJmuiden terecht.

Het opvallende knalrode gebouw werd geopend in 2017 en kreeg een bestemming op de plek aan de Noordersluiskade voor vijf jaar. Die zijn bijna voorbij: op 1 april sluit het informatiecentrum haar deuren. Er wordt gedacht aan een doorstart op deze plek, of op een andere plek in de regio. Of dat lukt, is vooralsnog onzeker, aldus Lousanne Kaal, directeur van het Projectbureau Noordzeekanaalgebied.

,,We moeten kijken of we deze parel in de IJmond of elders in het Noordzeekanaalgebied kunnen behouden. Het heeft in een behoefte voorzien voordat de deuren vanwege corona dichtgingen. De eerste jaren 2017, 2018 en 2019 was Ship echt booming. Het was zeven dagen in de week open en in de jaren tot aan 2020 hebben duizenden dagjesmensen een bezoek gebracht.’’

Scholen
,,Ook scholen zijn regelmatig langs geweest en dan was er nog Techport, een netwerk van meer dan zestig scholen, bedrijven en overheden die gebruik hebben gemaakt van de scholingsruimte onderin het gebouw.”

Dat was een mooie extra waarde van het gebouw: in Ship werd sinds de opening aandacht besteed aan (techniek-)onderwijs. Op de begane grond bevindt zich het Technolab waar docenten praktijklessen konden geven of waar onze rondleiders op afspraak een workshop verzorgden. In die workshops werden op een laagdrempelige manier ingewikkelde onderwerpen gepresenteerd: het ging bijvoorbeeld over watermanagement, energietransitie, logistiek en andere havengerelateerde onderwerpen.

Maar het was dus een tijdelijk project: zodra de bouw was afgerond, zou ook de rol van Ship zijn uitgespeeld.

Animo
,,Maar nu we richting het einde van het project gaan, willen we meer met Ship doen”, vervolgt Kaal. ,,Ik weet dat er genoeg animo is om het project door te zetten in de komende jaren. Er is ook nog zoveel te vertellen. Over de energietransitie, de klimaatverandering, over de leefbaarheid in de IJmond om wat voorbeelden te geven. Thema’s genoeg waaromheen een verhaal kan worden verteld.”

Permanent
,,Of we een doorstart met het informatiecentrum kunnen maken, wordt nu verkend. Het zou mooi zijn als Ship op een andere plaats in de buurt een meer permanent karakter zou kunnen krijgen. We werken samen met verschillende partners, zowel overheid als private partijen, in de regio aan die verkenning. Dan zou je ook bezoekers aan kunnen trekken die we tot nu toe nog niet hebben gezien. Maar dat is nog toekomstmuziek, het kan ook zomaar zijn dat het 1 april gewoon helemaal afgelopen is. Al geloof ik daar zelf niet in, ik verwacht dat er sowieso een vervolg komt.”

Op ship-info.nl kom je meer te weten over de expositie en het NZKG. Het interview van Kees de Boer is gepubliceerd in de IJmuider Courant op maandag 17 januari 2022.