Noordzeekanaalgebied

Première film Kanaal naar de toekomst tijdens Havenfestival IJmuiden 2024

Tijdens de Havenfestivalborrel in IJmuiden opende de Velsense wethouder Jeroen Verwoort samen met de directeur van het Programmabureau NZKG Lousanne Boeijen op vrijdag 21 juni de zeecontainer waarin de korte film ‘Kanaal naar de toekomst’ over het Noordzeekanaalgebied in première is gegaan. Met deze film presenteert het Noordzeekanaalgebied zich voor het eerst aan het grote publiek.

Kanaal naar de toekomst


Na elf jaar graven, dijken aanleggen en sluizen bouwen opende Koning Willem III op 1 november 1876 het Noordzeekanaal. Een nieuwe levensader voor industrie en economie was geboren. En tussen de IJmond en Amsterdam ontstond het Noordzeekanaalgebied. Een plek waar industrie, mensen en natuur elkaar voortdurend tegenkomen. Hier werken, wonen, leren en ontspannen mensen in een gebied dat altijd in beweging is. Dat bruist van de energie.

De bedrijven in dit haven- en industriegebied zijn samen hard op weg om hun CO2-uitstoot te verminderen. En straks wordt hier de groene energie geproduceerd en geïmporteerd die onmisbaar is voor de Nederlandse energievoorziening en economie. De komende jaren gebeurt hier nog heel veel meer. Zo is dit gebied al 150 jaar de toekomst in uitvoering. Of, zoals we graag zeggen: het Noordzeekanaalgebied is het Kanaal naar de toekomst.

Bekijk de film

De film is ingesproken door acteur Thom Hoffman, is Nederlands en Engels ondertiteld en duurt 4 minuten.

Bekijk de film tijdens het Havenfestival in IJmuiden op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de Trawlerkade in IJmuiden en tijdens de Zeehavendagen van donderdag 27 t/m zondag 30 juni op de Kop van Java in Amsterdam.

Van en voor NZKG-partners

Samen met NZKG-partners is deze film gemaakt. De film is onderdeel van de toolkit die partners in kunnen zetten om het bredere verhaal van de energietransitie in de regio te vertellen aan verschillende publieksdoelgroepen. Door het Programmabureau NZKG en de partners worden hiervoor gezamenlijk nog meer middelen ontwikkeld.