Noordzeekanaalgebied

Kom naar de expositie CrossWind over windpark Hollandse Kust Noord in Informatiecentrum TenneT Wijk aan Zee

De expositie van CrossWind over het offshore windpark Hollandse Kust Noord (20 kilometer voor kust van Egmond aan Zee) maakt het verhaal van TenneT over ‘wind op zee’ compleet. Waar het Informatiecentrum van TenneT aan de Zeestraat in Wijk aan Zee tot voor kort alleen voorzag in informatie over de aansluiting van het windpark, kunnen bezoekers nu ook zien hoe de energie op innovatieve wijze wordt geproduceerd in afstemming met de natuurlijke omgeving en overige activiteiten op zee.

Met een schaalmodel van één van de 69 windturbines, informatiewanden en videopresentaties heeft windparkbouwer en -exploitant CrossWind (een samenwerking van Shell en Eneco) de expositie over het windpark Hollandse Kust Noord ingericht. Roos Jurriens, gastvrouw van het Informatiecentrum van TenneT, is blij met deze aanvulling in huis. “Daarmee kunnen we het verhaal van wind op zee nog gemakkelijker vertellen. Deze aanvulling maakt het voor bezoekers compleet.”

Antwoorden + weetjes

Wat gebeurt er als de wind niet waait? Hoe werkt een windturbine? Hoe ga je om met natuur, scheepvaart en visserij? Jurriens: “Op de infowanden worden naast antwoorden ook een hoop leuke weetjes gegeven die wind op zee voor bezoekers inzichtelijk maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat een wiek van een windturbine 97 meter lang is. Maar als je laat zien dat deze ongeveer 20 meter langer is dan de spanwijdte van een Airbus A380, dan krijgen mensen er een gevoel bij.”

‘Stopcontact op zee’

Met verschillende interactieve videopresentaties laat CrossWind zien welke innovaties bij dit windpark worden toegepast. De bouw van het park is inmiddels in volle gang. Volgens de planning worden nog voor de zomer de eerste windturbines aangesloten op het ‘stopcontact’ dat TenneT op zee heeft laten bouwen. Via de kabelverbinding brengt de netbeheerder dit jaar dus al de eerste energie vanaf het park aan land.

Kom langs

Wilt u zelf zien hoe de groene stroom van zee uiteindelijk bij u in het stopcontact terechtkomt? Kom dan (op afspraak) langs in het Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee. Aanmelden kan via: roos.jurriens@tennet.eu.