Noordzeekanaalgebied

Infocontainer op strand Velsen biedt uitleg over aansluiting windparken en uitzicht over aanleg ‘zeekabels’ TenneT

Wat gaat er de komende maanden op het strand en voor de kust van Velsen gebeuren? Vanaf vandaag vinden strandgangers in Velsen de antwoorden in een nieuw informatiepunt bij het werkterrein op het strand. In deze (tijdelijke) infocontainer wordt het verhaal verteld van de ‘zeekabels’, waarmee TenneT straks de energie van het windpark op zee Hollandse Kust (west Beta) aan land brengt. Het Programmabureau NZKG was ook aanwezig bij de opening van het informatiepunt.

Het infopunt staat naast het werkterrein, ter hoogte van The HangOut aan de Reyndersweg en is dagelijks tijdens werktijden geopend voor publiek. In de blauwe infocontainer krijgt de bezoeker tekst en uitleg over hoe deze elektriciteitskabels van TenneT worden geïnstalleerd en natuurlijk waarom dit voor de verduurzaming van onze nationale elektriciteitsproductie noodzakelijk is. Op de panelen zien bezoekers hoe de windenergie van zee aan land wordt gebracht en welk materieel aannemer NBOS (Boskalis / Orient) gaat inzetten om deze twee elektriciteitskabels in de zeebodem te installeren.

Stralende voorjaarszon

“Het is natuurlijk geweldig dat we dit informatiepunt met dit fantastische weer kunnen openen”, aldus Jaap Nijland, projectdirecteur Offshore NL namens TenneT. “Een mooie manier om te laten zien waar we met onze aannemers en alle betrokken partijen uit de omgeving in de komende maanden mee bezig zijn en samen trots op mogen zijn.”

Techniek tastbaar maken

Ook wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen kwam vandaag voor de openingshandeling naar het strand. “Het is mooi dat met dit informatiepunt het grote verhaal achter onze energietransitie en de bijbehorende werkzaamheden verteld wordt aan het publiek. Zo maak je al die toffe techniek, die hier ingezet gaat worden, tastbaar voor iedereen.”

Voorbereidingen op strand

Vanaf het dak van de container heb je als bezoeker een perfect uitzicht over het werkterrein en de werkzaamheden die in de komende maanden worden uitgevoerd. “Eind maart worden eerst twee ‘kofferdammen’ gemaakt om de kabels op een diepte van zes tot acht meter in het strand te kunnen begraven, vertelt omgevingsmanager Richard Koenders namens TenneT. ”We nodigen iedereen dan ook van harte uit om tijdens de uitvoering van de werkzaamheden even gezellig te komen buurten.”

Onder de duinen door

Zodra de voorbereidingen zijn afgerond komt er volgens Koenders in april/mei een baggerschip voor de kust te liggen. “Dit schip zal op circa 500 meter uit de kust zand wegbaggeren, zodat het begraven van de eerste zeekabel medio mei van start kan gaan. Deze kabel wordt vanaf zee in de lege mantelbuis onder de duinen door ingetrokken naar het werkterrein in het Beeldenpark. Daar worden de twee kabels ondergronds met grote kroonstenen verbonden aan de elektriciteitskabels op land.”

Vloot voor de kust

Voor de installatie van de zeekabels legt aannemer NBOS vanaf mei diverse schepen voor de kust. Eén van de hoofdrolspelers bij het installeren van de kabels deze zomer is kabelbegraafmachine. Met behulp van waterdruk spuit deze een sleuf in de bodem en legt daar direct de kabel in. Op zee spoelt die sleuf vanzelf weer dicht. Na de eerste 4,5 kilometer wordt het uiteinde van de kabel afgedopt op de zeebodem gelegd en wordt de hele operatie herhaald voor kabel nummer twee.

Veilige doorgang

Koenders: “Voor het intrekken van de kabels zullen we het strand twee keer een week afzetten. Ook is watersport op zee binnen een aangegeven zone tijdens deze weken niet toegestaan. Aan de duinzijde wordt een passage voor voetgangers en fietsers ingericht. Deze doorgang is tevens bedoeld als calamiteitenzone voor de hulpdiensten. Tijdens de werkzaamheden wordt het werkterrein 24/7 bewaakt en verkeersregelaars zorgen voor een veilige doorgang voor alle passanten.”

Bron: TenneT
Kom meer te weten over de projecten van TenneT in Noord-Holland, via: https://www.tennet.eu/nl/projecten/provincies/noord-holland