Noordzeekanaalgebied

Laatste informatie programma en break-outsessies NZKG-Jaarcongres 2023

Het NZKG-Jaarcongres van aanstaande vrijdag is helemaal volgeboekt. Graag laten we je ter voorbereiding alvast het complete programma zien. Hieronder vind je ook een korte beschrijving van de break-out sessies die je bij kunt wonen.

Tot vrijdag in de SugarFactory!

  • Het programma

  • De break-out sessies

Schoner, gezonder, sterker: een nieuwe toekomst voor de IJmond. Wat is daarvoor nodig?

Rijk, provincie, gemeente en private partijen: de leefomgeving van de IJmond vraagt om inspanningen op alle niveaus. Wat voor goud blinkt er aan het einde van de regenboog? En wat hebben de verschillende partijen van elkaar nodig om daarnaar toe te varen?

Volle kracht vooruit: de waterstofeconomie in het NZKG

Waterstof speelt een hoofdrol in het NZKG voor de verduurzaming van de haven en de industrie. Maar waterstof is geen wondermiddel voor alle verduurzamingsopgaven. Wat zijn de reële verwachtingen van de waterstofeconomie? 

Genoeg voor iedereen: ruimte voor nieuwe energieprojecten

Het NZKG-ontwikkelperspectief is een optelsom van ambities: de ruimteclaim voor de woningbouw is evident, maar water, zon, wind en waterstof vragen vanzelfsprekend ook om ruimte. Boven en de onder de grond. Hoe (en waar) kunnen we energieprojecten een plek geven, in een gevuld landschap.

Water als levensader: ruimte voor watermanagement 2.0

Water- en bodemsturend is weer hèt bepalende principe voor toekomstige ruimtelijke projecten. Door sommigen zelfs een kleine revolutie genoemd. Wat betekent dat voor de woningbouwprojecten, het landschap en de energie-infrastructuur van het NZKG?

Visuele puzzel

Zie de keuzes van het NZKG-Ontwikkelperspectief op een grote speelkaart. De projectleiders geven een inkijkje in het proces hiernaartoe en hun aanpak.   

Wind in zicht: Energiehaven

Van baggerdepot naar energiehaven. Waarom een Energiehaven? En waar?  En wat gaat ze betekenen voor de verduurzaming van het NZKG-gebied?

Diepe Duik: de biografie van het NZKG

Het NZKG kent een rijke geschiedenis: door inpoldering, de aanleg van grote waterwerken en de komst van zware industrie is het landschap enorm veranderd. Cultureel erfgoed bepaalt daarnaast het beeld. De contrasten die zijn ontstaan kenmerken het gebied. Er ontstaat nu weer een nieuw verhaal. Waar vind je de sporen van de geschiedenis en met welke elementen moeten we rekening houden bij de ontwikkeling van nieuwe projecten? 

Gezonde Energie

Werken met waterstof vraagt om rekening te houden met veiligheid. Hoeveel milieuruimte is daar extra voor nodig en hoe blijft de omgeving gezond en veilig?