Noordzeekanaalgebied

Kom naar de kick-off van de nieuwe Cluster Energie Strategie NZKG en praat mee over het vormgeven van de transitie van de industrie

Een duurzaam energiesysteem is cruciaal voor de verduurzaming van de industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG). Daarom start dit najaar een nieuwe ronde van de Cluster Energie Strategie (CES) 2024. Om het CES traject af te trappen organiseren we samen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de provincie Noord-Holland een kick-off op dinsdag 19 september.

De transitieopgave voor de industrie in het NZKG is groot én urgent. In het NZKG wordt door veel partijen hard gewerkt aan de realisatie van energie (infrastructuur) projecten. In de CES NZKG 2024 zal, net als in de vorige CES trajecten, worden beschreven wat de industrie de komende jaren nodig heeft om te verduurzamen, welke projecten noodzakelijk zijn en hoe de samenwerkende partijen dit vorm geven. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur en productie, de realisatie van verdergaande elektrificatie, netuitbreidingen en slimme oplossingen, de productie van duurzame brandstoffen en het doorontwikkelen van afvang en gebruik van warmte/stoom en CO₂.

Projecten uit de CES zijn kandidaat voor opname in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) of het provinciaal MIEK van de provincie Noord-Holland.

Waarom een nieuwe CES?

In de vorige CES trajecten is al veel informatie door bedrijven aangeleverd. Hiervan willen we in deze ronde maximaal gebruik maken. Om de CES verder te verbeteren zijn er nieuwe ontwikkelingen gestart. Zo is het programma van eisen hernieuwd en uitgebreid en is de uitvoeringsstructuur versterkt. Op de kick-off op 19 september (14.00 - 17.00 uur) wordt de implementatie van het nieuwe landelijke Data Safe House (DSH) toegelicht, vertellen we over de nieuwe rol van de clusterregisseur en worden de volgende aspecten van het traject besproken:

  • Terugblik op de CES 2022: waar staan we met de uitvoering van energie (infrastructuur) projecten?
  • Hoe ziet het nieuwe proces eruit?
  • Hoe kunnen we partijen blijven betrekken?
  • Met welke relevante ontwikkelingen moeten we rekening houden?

De bijeenkomst vindt plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord (IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam). De locatie is vanaf Amsterdam Centraal Station direct te bereiken via de pont (Buiksloterweg). In de A’DAM toren is parkeergelegenheid (Overhoeksplein 1, 1031 KS Amsterdam).

Let op: deze bijeenkomst is op uitnodiging. Heeft u interesse om de bijeenkomst bij te wonen? Laat het ons dan weten via info@noordzeekanaalgebied.nl.