Noordzeekanaalgebied

Industrie en overheid slaan handen ineen voor toekomstbestendig investeringsklimaat in het Noordzeekanaalgebied

Industriedialoog over kansen en knelpunten in het investeringsklimaat en de verduurzaming van het Noordzeekanaalgebied

Op initiatief van ORAM en het Programmabureau Noordzeekanaalgebied (NZKG) kwamen op 23 mei ruim dertig partijen uit bedrijfsleven en overheid samen voor een dialoogsessie over het investeringsklimaat in het NZKG. Aanwezig waren onder meer energie-intensieve industriële bedrijven, regionale bestuurders en toezichthouders, waaronder Argent Energy, AEB Amsterdam, Bunge, HYCC, Ketjen, Tata Steel Nederland, Tate & Lyle, de provincie Noord-Holland, diverse gemeenten en de omgevingsdiensten.

Urgentie van een verslechterend investeringsklimaat

De aanleiding voor de bijeenkomst was het duidelijke signaal van de industrie: het investeringsklimaat in het NZKG staat onder druk. Door o.a. netcongestie, complexe vergunningverlening, hoge energieprijzen, stikstofproblematiek, krappe arbeidsmarkt en onzekere regelgeving dreigt de regio haar concurrentiekracht te verliezen. Met als gevolg: uitstel of afstel van noodzakelijke investeringen onder meer in verduurzaming. Tijdens de bijeenkomst werd besproken wat we regionaal kunnen doen om het investeringsklimaat te versterken. Het is nu tijd voor gezamenlijke actie, ook regionaal.

PwC: Basisindustrie is cruciaal voor de economie

Gülbahar Tezel van PwC Advisory gaf inzicht in de sociaaleconomische waarde van de basisindustrie en de speelveldtoets. Alleen al de zes onderzochte sectoren dragen jaarlijks €26 miljard bij aan de Nederlandse economie en bieden werk aan 143.000 mensen. In het NZKG zijn deze sectoren stevig vertegenwoordigd. Tegelijkertijd waarschuwt PwC: zonder gericht beleid en investeringen in infrastructuur, innovatie en verduurzaming dreigen bedrijven te vertrekken. De speelveldtoets liet zien dat er sprake is van ongelijkspeelveld voor energie-intensieve bedrijven in Nederland. Ook de industrie in het NZKG heeft hiermee te maken.

Industriële pitches: de praktijk achter het probleem

Bedrijven als OFI, Crown van Gelder en Sonneborn deelden praktijkvoorbeelden van hoe zij verduurzamen en waar ze tegenaan lopen. Netcongestie blokkeert elektrificatie en bedrijven hebben te maken met tegenstrijdige regelgeving en lange vergunningprocedures. Ook de hoge energie- en netwerkkosten maken dat investeringen steeds moeilijker rond te rekenen zijn.

Presentatie Sonneborn door Floris Hekster. Foto BLINKfotografie.

Tafelgesprekken: concrete oplossingsrichtingen

In drie parallelle gesprekken werkten deelnemers aan oplossingsrichtingen rond regionaal vestigingsklimaat, energie-infrastructuur, netcongestie en stikstof en vergunningverlening en milieuwetgeving.

Eerste stap richting industrietafel en versnellingsloket

De bijeenkomst markeert de eerste stap naar een industrietafel voor het NZKG. Hier kunnen industriële knelpunten vroegtijdig worden geadresseerd en kan worden gewerkt aan het versterken van het vestigingsklimaat. Ook wordt verkend hoe dit loket kan bijdragen aan een vlottere vergunningverlening en de industrie via een regionale maatwerkaanpak versneld kan verduurzamen.

Slotakkoord: van dialoog naar gezamenlijke actie

De betrokken partijen spraken uit dat het nu zaak is om samen door te pakken. Met de #DeIndustrieMaaktHetHier publiekscampagne laat de industrie haar toegevoegde waarde zien. Het NZKG heeft alles in huis om een innovatief industriecluster te blijven, mits de randvoorwaarden op orde komen.

Wethouder Hester van Buren (Amsterdam) in gesprek met Kees Noorman (ORAM). Foto BLINKfotografie.

Bekijk het fotoverslag