Noordzeekanaalgebied

Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG gelanceerd op World Hydrogen Congress

Wethouder Victor Everhardt (economische zaken) heeft tijdens het World Hydrogen Congress in Amsterdam de ‘Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG’ gelanceerd. In de zaal zat een groot internationaal gezelschap koplopers op het gebied van waterstofeconomie.

Port of Amsterdam, Schiphol, Tata Steel, Gasunie, Nobian, Vattenfall, Alliander, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, MRA, Zaanstad Maakstad, ORAM en Projectbureau NZKG hebben zich verenigd om de transitie naar waterstof te versnellen en de ambitie uitgesproken om als Metropool Regio Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.

Meer informatie over de waterstofprojecten in het NZKG en Noord-Holland Noord is te vinden door te klikken op onderstaande kaart.

De plannen voor de Hydrogen Hub staan beschreven in het position paper dat vandaag werd gepresenteerd door wethouder Victor Everhardt. De unieke kenmerken van de Amsterdam NZKG regio geeft waterstof een uitstekende uitgangspositie om nieuwe, duurzame en unieke waardeketens voor Nederland zoals CO2 -vrij staal en schone brandstoffen voor zee-en luchtvaart te realiseren.

Download het position paper in het Engels via deze link en in het Nederlands hier.

Met de Port of Amsterdam, een van de grootste de brandstoffenhavens ter wereld, toonaangevende industrie in het Noordzeekanaalgebied, Schiphol, de Noordzee en de connectie met het achterland, de omvangrijke gas- en brandstofinfrastructuur in de regio en de aanwezigheid van de top van de mondiale wetenschap op het gebied van waterstof zijn de ideale ingrediënten aanwezig voor de transitie naar waterstof.

De Metropool Regio Amsterdam met het Noordzeekanaalgebied  kan de klimaatdoelen alleen halen door vol in te zetten op waterstofontwikkelingen. Waterstof is essentieel voor het voortbestaan van de lucht- en zeehavens en industrie. Door samen te werken in deze Hydrogen Hub zetten we een belangrijke stap naar de toekomst, een toekomst zonder fossiele brandstof, maar met een sterke, energieneutrale industrie en economie.