Rijk en regio hebben grote ambities met het Noordzeekanaalgebied de komende decennia. Enerzijds worden de haven- en industriegebieden cruciaal voor de inpassing van de energietransitie en de ontwikkeling naar een circulaire economie. Anderzijds heeft de regio belangrijke ambities voor woningbouw op en rond deze haven- en industriegebieden. Daarbij vragen de ambities voor een gezonde leefomgeving om nieuwe investeringen en toepassing van schone technieken. Door klimaatverandering zijn klimaat adaptieve landschappen nodig rond het Noordzeekanaal.
Opdracht: integrale samenhang
Voor de uitvoering van al deze verschillende ambities is een integrale samenhangende aanpak nodig, met consensus binnen de regio en met steun van het Rijk. Dit is het doel van de NOVEX-aanpak NZKG. De NOVEX-NZKG is een Rijk-regio traject, uitgevoerd door het Programmabureau NZKG vanuit drie bestuurlijke opdrachten van Rijk en regio:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie van NOVEX-aanpak met de zeven maatschappelijke opgaven.
Welke stappen zijn gezet?
In de NOVEX-aanpak zijn de volgende stappen gezet:
1. Verbreding van de scope
De Visie NZKG 2040 draait om twee maatschappelijke opgaven: Haveneconomie en Woningbouw. In de NOVEX-aanpak is deze scope voor het NZKG verbreed met vijf aanvullende maatschappelijke opgaven: Energietransitie, Circulaire economie, Landschap & Ecologie, Water & Klimaatadaptatie en Milieuruimte & Gezonde Leefomgeving.
2. Samenwerken in een interactie-spel
In het NZKG werken meerdere partijen (Rijk, regio, lokaal) tegelijk aan deze opgaven, als meerdere spelers op hetzelfde bord. Er zijn afspraken nodig om alle opgaven gecoördineerd in te passen in het gebied.
3. Kiezen voor maatschappelijke meerwaarde
De regio NZKG herkent dat alleen door samenwerken meer maatschappelijk resultaat kan ontstaan. Het Bestuursplatform NZKG heeft daarom gevraagd in de NOVEX-aanpak NZKG regionale afspraken te maken over de volgorde, de randvoorwaarden en de condities waarmee deze zeven opgaven zo optimaal mogelijk in de tijd in het NZKG kunnen worden ingepast.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Waar staan we nu?
De zeven maatschappelijke opgaven in het NZKG zijn uitgewerkt tot een meervoudige transitiestrategie op hoofdlijnen. Deze transitiestrategie heeft de vorm van een partituur, waarin iedere partij zijn eigen bijdrage kan leveren op het goede moment. De meervoudige transitiestrategie biedt inzicht in de volgorde, randvoorwaarden en condities waarin opgaven gerealiseerd kunnen worden in de regio en laat de relaties zien tussen thema’s.
In de periode van januari tot en met oktober 2023 wordt gewerkt aan de tekst en verbeelding van het ontwikkelperspectief en het uitvoeringsprogramma van de NOVEX–aanpak NZKG.
Planning 2023
Klik op de afbeelding Partituur NZKG voor een grotere weergave.
Jaarlijks presenteren de samenwerkende partners in het Noordzeekanaalgebied een actualisatie van de Monitor Ruimte-Intensivering NZKG (RI-monitor NZKG). Ruimte-intensivering staat voor het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. De RI-monitor brengt de feiten over de ontwikkelingen op de bedrijventerreinen langs het kanaal in beeld en beschrijft verschillende indicatoren (o.a. gronduitgifte, werkgelegenheid, toegevoegde waarde en overslag).
Bekijk hier de RI-monitor NZKG 2022
Deze meting gaat over de ontwikkelingen in 2021. Nieuw in deze jaargang is de beschrijving van woningbouwplannen op de bedrijventerreinen in het NZKG.
De Raad van State heeft geoordeeld dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten.
De bouwvrijstelling hield in dat voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat, geen natuurvergunning nodig was. Via deze weg …
Afgelopen jaar nam de werkgelegenheid en de economische waarde van de bedrijventerreinen in het Noordzeekanaalgebied licht toe. Dat blijkt uit de Monitor Ruimte-Intensivering Noordzeekanaalgebied (NZKG) 2022. En dat terwijl er, ten opzichte van …
In opdracht van de provincie Noord-Holland heeft het onderzoeksbureau Ipsos ervaringen van bewoners in de IJmond regio (gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen) over hun leefomgeving gemeten. Het onderzoek vloeit voort uit het Programma Tata Steel …
Zijne Majesteit de Koning opent woensdag 26 januari 2022 Zeesluis IJmuiden. Met deze handeling wordt de nieuwe sluis officieel in gebruik genomen.
De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en laat toe dat schepen …
Het Landschapsplan Stelling van Amsterdam / Verbinding A8-A9 is afgerond
De conclusie is dat er juist door de aanleg van de Verbinding A8-A9 mogelijkheden gecreëerd kunnen worden, waarmee veel kwaliteit wordt toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. …
In IJmuiden wordt de grootste zeesluis ter wereld gebouwd. Zeesluis IJmuiden zorgt ervoor dat grote schepen ook bij laag water vlot en veilig het sluizencomplex kunnen passeren. Echter is het ook zo dat er straks per schutting twee keer zoveel zout …
Rijkswaterstaat stelt de route over het sluizencomplex IJmuiden op 29 maart 2021 weer open voor (brom)fietsers en voetgangers. Voor gemotoriseerd verkeer blijft de route tot nader order gesloten. Rijkswaterstaat betreurt dit, maar ziet zich …
Zonder maatregelen zorgen grote zeesluizen ervoor dat veel zout water Nederland binnenstroomt. Slimme maatregelen helpen deze verzilting tegen te gaan.
Selectieve Onttrekking
Verzilting zorgt ervoor dat het zoete water of de bodem steeds zouter wordt. …
Gezondheid
Ruimte