Ruimte-intensivering in de praktijk

nieuwbouw P&P

Het bestaande vrieshuis (links) en de nieuwe hoogbouw (rechts)

Een mooi voorbeeld van ruimte-intensivering is het nieuwe vrieshuis van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas in IJmuiden. De nieuwbouw is in september 2016 gerealiseerd en moet zorgen voor voldoende opslagmogelijkheden voor diepgevroren vis.

Parlevliet & Van der Plas (P&P) beschikte al over een vrieshuis aan de Texelstraat en huurde hiernaast ruimte bij andere overslagbedrijven. Door een groeiende toestroom van vis kon ook hier geen vis meer bij.

Duurzaam ruimtegebruik
De nieuwbouw biedt ruimte aan 15.000 pallets, oftewel 15.000 ton vis. Daarmee komt de totale opslag van de rederij in IJmuiden uit op 50.000 ton. Het nieuwe koelvrieshuis is dus goed voor 30% van de totale koel/vriescapaciteit van P&P in IJmuiden.  Het nieuwe deel is meer in de hoogte gebouwd dan het bestaande vrieshuis waardoor er meer vis per vierkante meter kan worden opgeslagen. Het heeft verrijdbare stellingen met maximaal zeven lagen voor de pallets. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte.

De nieuwbouw is volgens het BREAAM 4 sterren-certificaat ‘Excellent’ gebouwd. Dat is de hoogst haalbare norm op het gebied van duurzaamheid. Op het dak komen, over een oppervlakte van vierduizend vierkante meter, zonnepanelen. Die leveren een groot deel van de benodigde energie.

parlevliet