Marieke van Dijk. Fotograaf: Goedheer fotografie

Het leukste aan het werken in het NZKG is de variëteit aan bedrijven in de IJmond. Dat maakt dit gebied zo interessant. Daarnaast is de goede samenwerking tussen de wethouders in de IJmond ook een pluspunt

Marieke van Dijk is sinds 2014 wethouder bij de gemeente Heemskerk. Haar portefeuille bestaat uit economische ontwikkelingen, inclusief de Metropool Regio Amsterdam, toerisme, kust en strand, participatiewet, werk en inkomen, schuldhulpverlening en armoedebeleid, financiën, waaronder belastingen en heffingen, en de Bank van Nederlandse Gemeenten, bedrijfsvoering: personeel en organisatie, juridische zaken en lid algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt!. Sinds 2019 maakt Van Dijk deel uit van het Bestuursplatform. Hoog tijd dus om haar voor te stellen

Hoe ziet u uw rol binnen het Bestuursplatform en waarvoor gaat u zich sterk maken?
“Heemskerk ligt natuurlijk niet aan het Noordzeekanaal, maar de IJmond wel. De belangen van de IJmond zijn de belangen van Heemskerk. Ik richt me op werkgelegenheid, economische ontwikkeling en duurzaamheid. De inwoners van Heemskerk wonen in de IJmond en werken er ook vaak, daar maak ik me sterk voor”.

Wat verwacht u van de samenwerking binnen het platform?
“Er is een goede sfeer binnen het platform en dat is een prima uitgangspunt voor samenwerking. We gaan samen echt voor het resultaat en dat is prettig werken. Dan kom je ook echt ergens”.

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen voor het Noordzeekanaalgebied komende jaren? En wat moeten we doen om de uitdagingen aan te grijpen?
“De grootste uitdaging is denk ik de balans vinden in de IJmond tussen economische ontwikkelingen en werkgelegenheid aan de ene kant en milieu, gezondheid en duurzaamheid aan de andere kant. Deze onderwerpen hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten. Het is een kwestie van balans zoeken en slim combineren”.

Waar kijkt u dit jaar het meest naar uit en welke mijlpaal moet volgens u dit jaar behaald worden?
“Dan denk ik toch aan de energietransitie. Dat is echt een onderwerp waar we dit jaar concrete stappen kunnen en moeten zetten. Ik heb er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken”.