Jurgen Nobel. Fotograaf: Just Justa

Verduurzaming is een ruimtelijke opgave en kan gedaan worden zonder groen op te offeren.

Jurgen Nobel is vanaf 1 januari 2019 wethouder van de gemeente Haarlemmermeer en lid van het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied. Hoog tijd dus om hem voor te stellen.

Ambities
Nobel werd in 2014 gemeenteraadslid, rondde een master bestuurskunde aan de VU af en had een eigen onderneming in koffie. Inmiddels is hij 30 jaar oud en Wethouder Financiën, Grondzaken, Deelnemingen Energietransitie, Woningbouw, Haven- en luchthavenzaken van gemeente Haarlemmermeer en lid van het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied. Gemeente Haarlemmermeer is op 1 januari 2019 voortgekomen uit de gemeenten Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In de afgelopen maanden heeft hij zijn ambities kunnen vormgeven over actuele thema’s, zoals: wonen, de luchthaven en grondzaken.

Verduurzaming
Hoe ziet Nobel de samenwerking binnen het Noordzeekanaalgebied? Nobel geeft aan dat het belangrijk is om thema’s stap voor stap aan te pakken. Als voorbeeld neemt hij verduurzaming: “Dat is een ruimtelijke opgave en kan gedaan worden zonder groen op te offeren.” Energietransitie is een belangrijke opgave, waarbij het belangrijk is om draagvlak te creëren en daar de tijd voor te nemen. Dat geldt ook voor het thema circulair. Inmiddels is dat thema niet meer zo uniek, maar: “Het blijft wel belangrijk om daar aandacht aan te geven en daar realistisch mee om te gaan.”

Uitdaging
Nobel wijst de gemeente Haarlemmermeer aan op een kaart die op zijn kamer in het gemeentehuis hangt: “We willen de Houtrakpolder behouden zoals het nu is. Het is de groene long binnen ons gebied en heel belangrijk voor de Metropool Regio Amsterdam. Het is vanuit economisch oogpunt makkelijk om daar groen weg te halen. Maar het is juist uniek dat er rond Amsterdam zoveel groen is. Daar is de balans tussen industrie en groen nog niet zoek.”

Balans
Er ligt dus een uitdaging om een balans te vinden tussen wonen, werken en recreëren. In de Visie 2040 staat deze uitdaging beschreven en het Uitvoeringsprogramma geeft een jaarlijks overzicht van deze visie. “In Haarlemmermeer zijn bijvoorbeeld wel plekken waar nog gebouwd kan worden. Maar ga dan eerst kijken waar je binnenstedelijk kan ontwikkelen. Daar liggen nog genoeg opgaven. Zeker op momenten dat het economisch goed gaat, is het van belang om dat soort plekken aan te pakken. Want dat zijn geen keuzes die voor de hand liggen, als het economisch slechter gaat. We moeten het daarom juist nu doen.”