De industrie in het Noordzeekanaalgebied is in transitie. De energietransitie vraagt van de bedrijven en industrie om in 2030 de CO2-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van de CO2 uitstoot in 1990. In 2050 moet de industrie nagenoeg uitstootvrij zijn. Deze afspraken zijn vastgesteld in verschillende nationale, Europese en internationale verdragen. De industrie zal overgaan van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. Dit kan zijn door middel van duurzame energiedragers. De ontwikkeling van het nieuwe energiesysteem betekent dat onze omgeving gaat veranderen. Meer windmolens op zee, zonneparken op land en op daken en de komst van elektrolysers die waterstof produceren. De bedrijven en de industrie in het NZKG hebben grote stappen te zetten. Dat is niet altijd makkelijk, zeker in een gebied waar zoveel opgaven en uitdagingen samenkomen als het NZKG.
Het Programma Energietransitie Noordzeekanaalgebied is een publiek- private samenwerkingsverband dat initiatieven rondom de energietransitie in het NZKG aanjaagt en versnelt. Het programma houdt overzicht in de voortgang en samenhang van energie infrastructuur projecten in het NKZG. Eventuele knelpunten worden onderkent en waar mogelijk opgelost door met de partijen in gesprek te gaan. In het samenwerkingsverband komen vraag en aanbod bijeen, bespreekt men investeringsbeslissingen en ambtelijke besluitvorming over infrastructuur en worden randvoorwaarden afgestemd.
De samenwerking wordt ingezet en waar nodig geïntensiveerd met als doel: versnelling en realisatie van concrete projecten. De verduurzaming van de industrie en uitvoering van de CES NZKG heeft als vertrekpunt de vier energiedragers van de toekomst: waterstof, elektriciteit, warmte/stoom en koolstof opslag/afvang.
Klik op de afbeelding Ambitie Energietransitie NZKG voor een grotere weergave.
Het elektriciteitsnet in Noord-Holland Zuid staat onder druk. De CES NZKG laat zien dat de vraag naar elektriciteit vanuit de industrie sterk gaat toenemen richting 2030 en 2050. De Versnellingstafel Elektrificatie richt zich op tijdige realisatie van de benodigde uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.
De ontwikkeling van de waterstofprojecten wordt toegelicht in het Position Paper Hydrogen Hub Amsterdam/NZKG.
De Versnellingstafel Waterstof wordt getrokken door Port of Amsterdam en bestaat uit:
Tata Steel
Gasunie
Vattenfall
Schiphol
Gemeente Amsterdam
Provincie Noord-Holland
Alliander
Argent Energy
HyCC
Daaromheen is er een schil van samenwerkingspartners zoals
Zaanstad Maakstad
Gemeente Velsen
ORAM
MRA
Ook worden kennisinstellingen (zoals Universiteit van Amsterdam en TU Delft) betrokkenen op het moment dat dit nodig is.
Hydrogen-hub Noord-Holland doet gooi naar kandidaatschap Europese Hydrogen Valley
De uitgestrekte kustlijn van de provincie Noord-Holland zorgt ervoor dat energie vanaf de zee het systeem kan binnenstromen. De drie havens, Amsterdam, Den Helder en IJmuiden, zijn goed gepositioneerd om groene waterstof te importeren die in andere regio’s in de wereld is geproduceerd. Het lokale ecosysteem, met meerdere waardeketens kan een gamechanger zijn in het succes van groene waterstof in Europa. Deze activiteiten maakt de provincie Noord-Holland tot een ideale kandidaat om de volgende Hydrogen Valley van Europa te worden. De hoeveelheden waterstof die nodig zijn voor de staalproductie en Sustainable Aviation Fuels garanderen dat niet alleen de regio zelf, maar ook de rest van Nederland en andere delen van Europa zullen profiteren van de opkomst van een op waterstof gebaseerde economie in dit Westelijk deel van Nederland.
In de Versnellingstafel Warmte/Stoom wordt geïnventariseerd wat de behoefte van de regio op het gebied van warmte is en hoe daar invulling aan wordt gegeven. Ook wordt bekeken welke acties en initiatieven van toegevoegde waarde er zijn, zoals kennisdeling en het monitoren van de voortgang van de programmering in het gebied.
In het Noordzeekanaalgebied wordt in kaart gebracht welke bedrijven na verduurzaming nog CO2 aanbieden. Daar zijn drie opties voor: het afvangen en opslaan van CO2 (CCS), het afvangen en hergebruiken van CO2 (CCU) of het realiseren van negatieve CO2-emissies. De gemeente Amsterdam verkent samen met het Programmabureau NZKG en Port of Amsterdam de ontwikkelingen rond CO2-afvang en hergebruik van CO2.
Meer informatie over het afvangen, opslaan en hergebruik van CO2 is te vinden in deze rapporten:
Het Programma Energietransitie NZKG werkt vanuit vier ‘‘versnellingstafels’’. Op elke versnellingstafel bespreken publiek- en private partijen en netbeheerders per modaliteit de voortgang van energie infrastructuur projecten. De vier modaliteiten zijn: elektriciteit, waterstof, warmte en koolstof. De partijen aan deze tafels hebben een actieve rol rondom de modaliteit, bijvoorbeeld als gebruiker, producent of netbeheerder. Op deze manier ontstaat er slagkracht in de ontwikkeling en uitvoering van de energietransitie in het NZKG.
Alle Nederlandse industrieclusters hebben een Cluster Energie Strategie (CES) opgesteld. De CES vormt de input voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Met het MIEK voert het Rijk regie op de versnelling van energie-infrastructuurprojecten van nationaal belang. MIEK projecten zijn projecten die meer dan één regio dienen. De projecten kunnen urgent en complex zijn in de uitvoering en een belangrijke rol spelen bij het reduceren van CO2.
In de CES NZKG staat op hoe bedrijven de doelen uit het Klimaatakkoord willen bereiken en wat daarvoor nodig is. De CES NZKG wordt periodiek geactualiseerd om te kunnen bijsturen aan de hand van de laatste ontwikkelingen.
In september 2022 is de meeste recente CES NZKG opgeleverd. Een belangrijke randvoorwaarde om CO2-reductie te realiseren, is tijdige beschikbaarheid van energie-infrastructuur. De CES is hierbij een belangrijk instrument. Hierin staan de transitiepaden van bedrijven en de planning van de benodigde energie-infrastructuur. Bedrijven, netbeheerders en overheid werken samen om de juiste energie infrastructuur te faciliteren en planningen op elkaar aan te sluiten.
Energie
Energie
Energie
Energie
Energie
Energie
Energie
Ruimte
Energie
Energie
Energie
Dit keer gaat het over welke tracé-alternatieven en varianten verder onderzocht worden en …