De energietransitie van de industrie in het Noordzeekanaalgebied is in volle gang. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% zijn teruggedrongen en in 2050 moet de industrie nagenoeg uitstootvrij zijn. Dit is afgesproken in verschillende nationale, Europese en internationale verdragen. De ontwikkeling van dit energiesysteem betekent dat onze omgeving gaat veranderen. Meer windmolens op zee, zonneparken aan land en op daken en de komst van elektrolysers om waterstof mee te maken. De bedrijven en de industrie in het NZKG hebben grote stappen te zetten. Dat is niet altijd makkelijk, zeker in een gebied waar zoveel opgaven en uitdagingen samenkomen als het NZKG.
Programma Energietransitie NZKG
Het programma Energietransitie Noordzeekanaalgebied geeft vorm aan de transitie en verduurzaming van de industrie in de regio. Het initieert samenwerking en draagt er aan bij dat het gebied bij beleidsmakers en investeerders gezien wordt. Het programma geeft inzicht in de voortgang en samenhang van duurzame projecten in het gebied. Ook wordt duidelijk hoe de uitvoering sneller kan. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar en kunnen investeringsbeslissingen en besluitvorming over infrastructuur en andere randvoorwaarden goed worden afgestemd. Samenwerking wordt ingezet en waar nodig geïntensiveerd met het oog op versnelling en het realiseren van concrete projecten. De verduurzaming van de industrie en uitvoering van de CES NZKG wordt georganiseerd langs de verschillende energiedragers van de toekomst: waterstof, elektriciteit, warmte/stoom en koolstof opslag/afvang.
Klik op de afbeelding CES NZKG voor een grotere weergave.
Het elektriciteitsnet in Noord-Holland Zuid staat onder druk. De CES NZKG laat zien dat de vraag naar elektriciteit vanuit de industrie sterk gaat toenemen richting 2030 en 2050. De Versnellingstafel Elektrificatie richt zich op tijdige realisatie van de benodigde uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.
Waterstof is vanwege haar eigenschappen een interessante vervanger voor fossiele brandstoffen. Door vraag, aanbod, transport en opslag tegelijkertijd op te schalen, kan er versneld een waterstofcluster in het NZKG worden gerealiseerd om de CO2-uitstoot te verminderen. Met de Versnellingstafel Waterstof wordt de gehele waterstofketen in het NZKG ontwikkeld, opgeschaald en zo mogelijk versneld.
In de Versnellingstafel Warmte/Stoom wordt geïnventariseerd wat de behoefte van de regio op het gebied van warmte is en hoe daar invulling aan wordt gegeven. Ook wordt bekeken welke acties en initiatieven van toegevoegde waarde er zijn, zoals kennisdeling en het monitoren van de voortgang van de programmering in het gebied.
In het Noordzeekanaalgebied wordt in kaart gebracht welke bedrijven na verduurzaming nog CO2 aanbieden. Daar zijn drie opties voor: het afvangen en opslaan van CO2 (CCS), het afvangen en hergebruiken van CO2 (CCU) of het realiseren van negatieve CO2-emissies. De gemeente Amsterdam verkent samen met het Programmabureau NZKG en Port of Amsterdam de ontwikkelingen rond CO2-afvang en hergebruik van CO2.
Meer informatie over het afvangen, opslaan en hergebruik van CO2 is te vinden in deze rapporten:
De Versnellingstafels
Een belangrijk onderdeel van het programma Energietransitie NZKG zijn de Versnellingstafels waarin relevante partijen per modaliteit (elektriciteit, waterstof, warmte en koolstof) samenkomen. De partijen aan deze tafels spelen een actieve rol (bijvoorbeeld als gebruiker, producent of netbeheerder). Op deze manier ontstaat er slagkracht in de ontwikkeling en uitvoering van de energietransitie in het NZKG.
Alle Nederlandse industrieclusters hebben een Cluster Energie Strategie (CES) opgesteld. Deze strategieën vormen de input zijn voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).
Energie
Energie
Energie
Energie
Energie
Energie
Ruimte
Energie
Energie
Energie
Deze week bezochten we het informatiecentrum ‘Net op Zee’ in Landhuis Tusschenwijck in Beverwijk. Met dit centrum informeert TenneT de bewoners en andere belanghebbenden over de aansluiting van de grote windmolenparken op de Noordzee.
Voor de kust …
Een importterminal voor groene waterstof in het Noordzeekanaalgebied heeft de MIEK-status verkregen. Dat blijkt uit de Kamerbrief Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) die deze week door het ministerie van EZK is verstuurd. …