Duurzaam Noordzeekanaalgebied – in gesprek met Crown Van Gelder

Ook deze week zetten we weer een duurzaam initiatief in het Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers. We spreken deze week met Crown van Gelder. Dit bedrijf maakt al sinds 1886 papier in Velsen en voegt binnenkort een wel heel speciaal soort papier toe aan het assortiment.

Crown Van Gelder ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardig papier op basis van houtvezels. Op de productielocatie in Velsen produceert Crown Van Gelder jaarlijks ongeveer 180.000 ton papier voor klanten over de hele wereld.

Fabriek Crown van Gelder – fotograaf Sander van der Torren

De afgelopen twee jaar heeft Crown van Gelder onderzoek gedaan naar papierproductie met vezels uit suikerbieten. Nu is het bedrijf erin geslaagd papier te ontwikkelen waarbij 20% van de houtvezels wordt vervangen door suikerbietvezels. Hiervoor werkt Crown Van Gelder samen met Cosun Beet Company, een Nederlands bedrijf dat de restroom suikerbietpulp aan Crown van Gelder gaat leveren. In 2021 zal worden gestart met de commerciële productie van suikerbiet-papier onder de naam ‘Crown Native’. De papierproducent is hiermee de eerste die dit papier op industriële schaal gaat maken.

Het suikerbietpapier wordt in eerste instantie gebruikt als verpakking voor suikerproducten. Crown van Gelder heeft de ambitie om dit papier in de toekomst ook af te gaan zetten als verpakkingspapier van vele andere voedselproducten. Ook andere toepassingen zitten in de pijplijn, zoals commercieel drukwerk en draagtassen. Wellicht dat er in de toekomst ook nog een variant wordt ontwikkeld voor inkjet printen. Het suikerbietpapier is niet, zoals men misschien zou verwachten, roze, maar heeft wel een spikkeltje. Jan Rops  zegt hierover in een interview met BNR nieuwsradio: ‘Juist als iemand dat opmerkt, is het leuk om te vertellen dat het komt doordat het papier duurzaam gemaakt is met suikerbiet. Het papier vertelt op die manier eigenlijk zelf het verhaal’.

Het percentage suikerbietvezels in het papier is 20% en dat is veel op industriële schaal. Hoger kan niet omdat deze vezel de eigenschap heeft veel water vast te houden en daardoor moeilijker ontwatert op de papiermachine. De suikerbietenvezel is een restmateriaal van lokale herkomst en zorgt dus voor een substantiële afname in het houtverbruik. Milieu- en energiemanager Martin van de Pol vult aan: ‘Hierdoor nemen emissies van CO2, fijnstof en NOx af. Ook is voor de productie van suikerbietpapier minder water nodig. In de productieketen vermindert Crown Van Gelder de milieu-impact in totaal met 16%.

Zak Crown Native in suikerbietenveld.

Met het duurzame papier levert Crown van Gelder een mooie bijdrage aan de CO2 reductie- ambities en -doelstellingen van het Noordzeekanaalgebied. Heeft u ook een duurzaam project? We zijn erg benieuwd naar uw verhaal en brengen deze graag onder de aandacht in de kanalen van het Noordzeekanaalgebied. U kunt ons bereiken via info@noordzeekanaalgebied.nl.

Een BNR radiofragment over het suikerbietpapier van Crown van Gelder is via deze weblink te beluisteren: https://www.bnr.nl/player/archief/20201013064900300.