Bouw Sluis- en Haven InformatiePunt (SHIP) van start

artist-impressions-ship

Artist impression SHIP


Aan de noordkant van het sluizencomplex in IJmuiden is gestart met de bouw van het SHIP. Op een unieke locatie waar de sluizen en de havens optimaal beleefd kunnen worden. Het SHIP wordt een informatiecentrum van 4 verdiepingen waar bezoekers informatie krijgen over de bouw van de nieuwe zeesluis en waarom deze wordt gebouwd. Ook is er aandacht voor de haven, ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de regio en beroepsmogelijkheden op het gebied van techniek. Hierbij wordt gekeken naar het nu en de toekomst.

Verdeeld over de 4 verdiepingen komen er een tentoonstelling met een grote maquette van de sluis, ontvangst- en vergaderruimtes, een educatielokaal, een restaurant, een VIP-vergaderruimte met uitzicht over het sluizencomplex en een dakterras. De exploitatie van het SHIP, inclusief het restaurant, de rondleidingen, het onderhoud en de marketing, wordt aanbesteed. Schouten: “We voeren momenteel de eerste gesprekken met potentiële exploitanten. In februari hopen we bekend te maken wie het SHIP gaat exploiteren.”


Duurzaam gebouw

Ondertussen is het beton gestort en de planning is dat het gebouw rond de kerst waterdicht is, vertelt projectmanager bouw Kees Schouten: “De komende tijd worden de kolommen en de liggers geplaatst. Het SHIP wordt een systeemgebouw geheel van hout. Over 5 jaar, als de zeesluis klaar is, demonteren we het gebouw weer en wordt het hout hergebruikt.” De opening van het SHIP staat gepland voor voorjaar 2017.

Beroepsmogelijkheden

Naast informatie geven wil het SHIP ook kinderen en hun ouders inspireren zodat ze ook aan een technisch beroep in de haven gaan denken. Projectleider Anneke Been: “Samen met Techport willen we techniek in het basisonderwijs promoten en voorlichting geven over de beroepsmogelijkheden in de havenregio. Daarom krijgen per dag 2 klassen van basisscholen uit IJmond en de Zaanstreek technieklessen, in samenwerking met pabo-studenten. In de tentoonstelling komen daarnaast portetten te hangen van mensen werkzaam in de havenregio.”

Terug naar overzicht